Nieuws & Achtergrond
Co-regulatie op de werkvloer: Een sleutel tot psychologische veiligheid
De Polyvagaal Theorie (Dr. S. Porges) benadrukt niet alleen de individuele reacties van werknemers op sociale interacties, maar ook het belang van co-regulatie binnen sociale groepen. Co-regulatie verwijst naar het proces waarbij individuen elkaars autonome zenuwstelsel beïnvloeden om een gedeelde staat van psychologische veiligheid te bereiken en te behouden.
Hoe je kunt herstellen van Trauma, Angst en Burn-out met de Polyvagaal Theorie en het Safe Sound Protocol
Het leven brengt ons soms uitdagingen die ons emotioneel en mentaal kunnen uitputten. Trauma, PTSS, angsten en burn-out zijn enkele van de meest verstorende ervaringen die we kunnen doormaken. Gelukkig biedt de polyvagaal theorie in combinatie met het Safe Sound Protocol een veelbelovende aanpak voor herstel en welzijn…
Een overactief sympathisch zenuwstelsel is vaak te merken aan snel boos zijn, paniekerig, verdrietig of zich terugtrekken en angstig zijn. Veel jongeren hebben daar mee te maken.
Coaching met behulp van de polyvagaal therapie en de IFS methode helpt om weer meer verbinding met je Zelf te maken en het herstellen van de balans in het autonome zenuwstelsel en het verbeteren van de emotionele veerkracht…
“Mannelijke Zelfmoordpreventie: Een Diepgaande Blik op Polyvagaal Therapie”
20 november is Internationale Mannendag, in 1991 in het leven geroepen door mannenrechtenactivis Thomas Oaster. Onder meer om stil te staan bij de problemen waar mannen mee worstelen, zoals thuisloosheid, geweld, ouderverstoting en suïcide. Zelfmoord is een zorgwekkend wereldwijd probleem, en statistieken tonen aan dat mannen vaak een verhoogd risico lopen. Het begrijpen van de complexe factoren die bijdragen aan zelfmoord bij mannen en het verkennen van effectieve behandelingsbenaderingen is van vitaal belang. Een opkomende benadering die aandacht verdient, is polyvagaal therapie, die gericht is op het reguleren van het autonome zenuwstelsel en het bevorderen van emotioneel welzijn.
Opleiding Polyvagaal Leiderschap
Ben je op zoek naar nieuwe manieren om jouw leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Ben je professional, leidinggevende of in ontwikkeling naar een leidinggevende rol? Wil je leren hoe je een positieve en duurzame impact kunt hebben op jouw team en organisatie? Dan is het programma:
Polyvagaal Leiderschap – “Komen tot de kern” speciaal ontworpen voor jou.
In deze baanbrekende training dompelen we je onder in de fascinerende wereld van de polyvagaaltheorie, een revolutionaire benadering van het begrijpen van menselijk gedrag en relaties. We gaan dieper in op het concept van verbinding en hoe dit van invloed is op jouw leiderschapsstijl.
De impact van trauma met een grote T of kleine t
Trauma is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt binnen de psychologie en de samenleving. De invloed van trauma op individuen is bekend, maar steeds vaker wordt erkend dat trauma niet alleen bij die ene persoon blijft; het kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Dit fenomeen, bekend als generationeel of transgenerationeel trauma, laat zien hoe gebeurtenissen die een ouder of grootouder heeft meegemaakt, sporen kunnen nalaten bij hun nakomelingen. Maar niet alle trauma’s zijn hetzelfde. Er is een verschil tussen trauma’s met een grote “T” en een kleine “t”, waarbij de impact op het individu en de generatie erna kan variëren. Daarbij is het essentieel te begrijpen dat trauma niet de gebeurtenis zelf is, maar het gevoel dat hierdoor wordt opgeroepen. Dit artikel bespreekt de verschillen tussen grote en kleine trauma’s en onderzoekt hoe beide vormen van trauma door generaties heen kunnen resoneren
Het was tijdens een openlucht theater spektakel dat ikzelf geconfronteerd werd met generationeel trauma.
Die zomer werd in kamp Westerbork in korte theatervoorstellingen een beeld geschetst van het dagelijkse leven van Molukse KNIL militairen en hun gezinnen. Na aankomst in Nederland werden zij in voormalige werkkampen en kampen voor Joodse mensen, gehuisvest.
Ik liep daar met mijn partner, genieten van het beeld dat de spelers gaven van de tantes die aan het koken waren, de taferelen op school, het militair regime, een bruiloft en het kerkleven. Aan de rand van het speelveld stonden twee Nederlandse vrouwen in kaki kleurig uniform. Vanaf de zijlijn wierpen zij een blik op alles wat er in het kamp gebeurde. Geïnteresseerd liepen we naar hen toe en ik vroeg wie zij voorstelden en wat zij deden. Een van deze dames antwoordde op een hautaine wijze, vanuit haar rol: “wij zijn van het CAZ, het commissariaat Ambonezen zorg, en wij komen hier controleren.” Alles in mij ging op dat moment in de weerstand, ik balde mijn vuisten, tranen kwamen in mijn ogen en boosheid, nee, woede, kwam in mij op. Ik moest weglopen om een directe reactie naar deze dames te voorkomen. In het gras zittend kwam ik tot rust.
Wat gebeurde er, waarom? Ik kende deze dames helemaal niet en heb nooit iets met het CAZ te maken gehad.