Stel je een moment voor waarop alles duidelijk wordt, het diepe besef dat contact maken met jezelf vergelijkbaar is met de warmte van thuiskomen. Het is een thuiskomst op een plek waar je diep gegrond bent in je authenticiteit, waar je innerlijke stem duidelijk spreekt en je levensdoel duidelijk is. Deze zelfverbinding is nodig om stevig geworteld te zijn in wie je bent, waardoor een onwrikbare basis wordt gevormd van waaruit je jezelf kunt verankeren rust kunt vinden in de chaos van het leven.

Je bent je eigen huis en in deze ruimte omarm je de essentie van je zijn. Je weet dat de groei, acceptatie en liefde die je extern zoekt, in de eerste plaats bij jezelf kan worden gevonden. In de stille momenten van zelfreflectie merk je dat je de controle hebt over je innerlijke wereld. Dat je de piloot bent van je eigen geluk en de navigator van de reis van je leven.

De essentie van zelfverbinding

Contact maken met jezelf omvat het ontwikkelen van een diepe en compassionele relatie met je innerlijke zelf. Het betekent dat je eigen gedachten, gevoelens en verlangens erkent zonder te oordelen. Dat je jezelf behandelt met dezelfde vriendelijkheid en begrip die je een dierbare vriend zou bieden.

Met andere woorden, het is de basis van een leven dat bewust en authentiek wordt geleefd. Het betekent afgestemd zijn op je eigen behoeften en gevoelens, trouw zijn aan je eigen waarden en je sterke punten en kwetsbaarheden erkennen. Het is het innerlijk kompas dat je begeleidt om in harmonie te handelen met je ware zelf, zelfs als de wereld om je heen je in verschillende richtingen trekt.

De wetenschap achter zelfverbinding

Wetenschappelijk bewijs ondersteunt het idee dat zelfverbinding meer is dan een filosofie – het heeft diepgaande implicaties voor ons welzijn en holistische gezondheid.

Studies, zoals die van Dr. Kristin Neff en Dr. Gabor Maté, benadrukken de transformatie die zelfcompassie met zich meebrengt, waardoor stress aanzienlijk wordt verlaagd en onze emotionele veerkracht wordt versterkt. Onderzoek van Harvard Medical School  toont aan dat  het kunnen zelfreguleren en co-reguleren, een belangrijke rol speelt in zelfverbinding. Dit inzicht in ons autonome zenuwstelsel, vermindert niet alleen stress maar hervormt ook onze hersenen fysiek om een meer compassioneel zelfbeeld te ondersteunen.

Dr. Gabor Maté legt de nadruk op het belang van authenticiteit en zelfverbinding voor onze gezondheid en welzijn. Hij stelt dat het verlies van verbinding met ons authentieke zelf kan leiden tot stress en ziekte. Volgens Maté is het herstellen van deze verbinding essentieel voor genezing en persoonlijke groei. (Zie uitleg van Dr. Gabor Maté op YouTube)

Wanneer we stevig geworteld zijn in wie we zijn en in harmonie met onze innerlijke stem en waarden, ontwikkelen we van nature een gezonder zelfbeeld en zelfrespect. Deze interne harmonisatie manifesteert zich extern als verhoogd geluk, optimisme en motivatie. En staat in schril contrast met de lagere gevallen van depressie, angst en negatieve stemming die vaak worden ervaren door mensen met een mindere mate van zelfverbinding, lager zelfbeeld en zelfrespect.

Hoe te groeien in Zelf verbinding

Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen om jouw zelfverbinding te vergroten:

MINDFULNESS: 

Mindfulness is meer dan een oefening. In de wereld van vandaag is het een manier van zijn. Het omarmen van mindfulness kan een scherpte van helderheid in je leven brengen. Hierdoor kun je door het lawaai heen laveren en je concentreren op wat er echt toe doet. Onderzoek van onder andere  Jon Kabat-Zinn heeft bewezen dat mindfulness het  zelfbewustzijn verbetert en stress vermindert. Kabat-Zinn verduidelijkte onlangs ook dat mindfulness hetzelfde is als hartelijkheid, en erkent het belang van liefde, vriendelijkheid en mededogen voor jezelf.  Begin met eenvoudige gewoonten: een begeleide ochtendmeditatie van vijf minuten, een bewuste wandeling waarbij je jezelf volledig onderdompelt in je omgeving. Of zelfs bewust eten, genietend van elke hap. Deze oefeningen zijn geen  pauzes in je dag – ze zijn opstapstenen naar een meer aanwezig en gecentreerd zelf.

ZELFCOMPASSIE: JE INNERLIJKE BONDGENOOT

Als het om persoonlijke tegenslagen gaat, is zelfcompassie je zachte landing. Het onderzoek van Dr. Kristin Neff onthult dat compassie voor jezelf geen teken van zwakte is, maar een springplank voor veerkracht. Het is de zachte stem die zegt: “Het is oké”, als je een fout maakt.

Oefen dit door  op momenten van zelfkritiek bemoedigende woorden voor je zelf te gebruiken, zoals je zou doen met een dierbare vriend. Gebruik  affirmaties, schrijf in een dagboek over je sterke punten en vier kleine overwinningen. Zie het niet als het opblazen van je ego – het gaat over het erkennen van je menselijkheid.

ZELFZORG: DE RITUELEN VAN RESPECT

Regelmatige zelfzorg is je dagelijkse oefening in zelfwaardering. Het is de erkenning dat je welzijn van essentieel belang is. Studies, zoals die van de American Psychological Association, suggereren dat zelfzorg leidt tot een verbeterde gezondheid.

Dit kan zijn door tijd vrij te maken voor hobby’s die je geest voeden, een voedzame lievelingsmaaltijd voor jezelf bereiden of ervoor zorgen dat je voldoende slaapt om te herstellen. Onthoud dat zelfzorg net zo uniek is als jijzelf. Vind wat je aanvult en maak er een niet-onderhandelbaar onderdeel van je routine van.

GRENZEN STELLEN: HET KADER VAN ZELFRESPECT

Grenzen zijn de peilers van zelfrespect. Ze bepalen waar je eindigt en waar anderen beginnen. Door je grenzen vast te stellen én te respecteren, leer je anderen hoe je behandelt wilt worden.

Grenzen stellen kan betekenen dat je nee zegt tegen extra verplichtingen of om ruimte vraagt in relaties en tijd vrij houdt voor zelfreflectie. Het gaat erom te luisteren naar je eigen autonome zenuwstelsel, signalen van je lichaam  deze te respecteren. Gezonde grenzen zijn een teken van emotionele intelligentie en zelfbewustzijn.

STEUN ZOEKEN: DE KRACHT IN KWETSBAARHEID

Kracht wordt vaak geassocieerd met onafhankelijkheid, maar echte kracht is weten wanneer je om hulp moet vragen en vraagt. De Polyvagaal Therapie is een ongelooflijk hulpmiddel  om zelfverbinding te versterken. Het biedt ruimte om je innerlijke wereld te verkennen, patronen te begrijpen en strategieën voor groei te ontwikkelen. Steungroepen, mentoren en vertrouwde vrienden kunnen ook perspectieven bieden die de weg naar je innerlijke Zelf verlichten.