Hoe je kunt herstellen van Trauma, PTSS, Angst en Burn-out met de Polyvagaal Theorie en het Safe Sound Protocol

Het leven brengt ons soms uitdagingen die ons emotioneel en mentaal kunnen uitputten. Trauma, angsten en burn-out zijn enkele van de meest verstorende ervaringen die we kunnen doormaken. Gelukkig biedt de polyvagaal theorie in combinatie met het Safe Sound Protocol een veelbelovende aanpak voor herstel en welzijn.

De Polyvagaal Theorie in een Notendop

De polyvagaal theorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, is een fascinerende benadering van de connectie tussen het zenuwstelsel en ons emotionele welzijn. Deze theorie stelt dat het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van lichaamsfuncties zonder bewuste controle, meer is dan simpelweg ‘fight or flight’ (vecht of vlucht). Het bestaat uit drie delen:

  1. De nervus vagus: De polyvagaal theorie benadrukt de rol van de nervus vagus, die ons sociale gedrag en ons vermogen om te ontspannen reguleert. Een gezonde nervus vagus helpt ons contact te maken met anderen en stress te verminderen.
  2. Sympathisch Zenuwstelsel: Dit is het deel van ons zenuwstelsel dat betrokken is bij de ‘vecht of vlucht’-reactie. Het wordt geactiveerd wanneer we gevaar waarnemen.
  3. Dorsale Vagus Zenuw: Dit deel van de nervus vagus is betrokken bij bevriezing of collaps. Het kan geactiveerd worden bij ernstig trauma.

Het Belang van Regulatie en Veiligheid

Het is essentieel om ons zenuwstelsel te reguleren en een gevoel van veiligheid te herstellen om trauma, angsten en burn-out te behandelen. Wanneer iemand niet meer zelf kan reguleren is dit het moment waar het Safe Sound Protocol in beeld komt.

Safe Sound Protocol: Herstel met Geluid

Het Safe Sound Protocol is een therapievorm die specifiek is ontworpen om het zenuwstelsel te reguleren en een gevoel van veiligheid te bevorderen. Het maakt gebruik van specifieke frequenties en patronen van geluid om de nervus vagus te stimuleren en het zenuwstelsel in balans te brengen.

De geluiden in het Safe Sound Protocol hebben een kalmerend effect en helpen bij het verminderen van spanning, angst en hyperarousal die vaak gepaard gaan met trauma en burn-out. Het kan ook helpen bij het herstellen van een gezonde sociale betrokkenheid, omdat het de nervus vagus ondersteunt bij het reguleren van ons gedrag.

Voordelen van de Behandeling

  • Trauma Verwerking: Het Safe Sound Protocol kan helpen bij het verwerken van traumatische herinneringen en het verminderen van de impact van trauma op ons dagelijks leven.
  • Stressvermindering: Het helpt bij het verminderen van chronische stressreacties, wat cruciaal is voor het herstel van burn-out.
  • Verbeterde Welzijn: Door het zenuwstelsel in balans te brengen, draagt het bij aan een verbeterd gevoel van welzijn en geestelijke gezondheid.
  • Betere Sociale Betrokkenheid: Het kan ons helpen om beter contact te maken met anderen en ons comfortabeler te voelen in sociale situaties.

Tot slot

Het combineren van de polyvagaal theorie met het Safe Sound Protocol en coaching biedt een holistische aanpak voor het behandelen van trauma, PTSS, angsten en burn-out. Het herstellen van het evenwicht in ons zenuwstelsel en het creëren van een gevoel van veiligheid zijn essentiële stappen op weg naar herstel en welzijn.

Willem Manuputty van Humanwise is door het Polyvagal Institute en Unyte opgeleid om deze therapieën te mogen uitvoeren. Wanneer je  worstelt met trauma, angst of burn-out, neem dan contact op, wij bespreken graag de mogelijkheden van de polyvagaal theorie en het Safe Sound Protocol voor jouw specifieke situatie. Jouw weg naar herstel kan beginnen met het herstellen van uw innerlijke balans en het creëren van een veilige ruimte voor groei en transformatie.