"Mannelijke Zelfmoordpreventie: Een Diepgaande Blik op Polyvagaal Therapie"

20 november is Internationale Mannendag, in 1991 in het leven geroepen door mannenrechtenactivis Thomas Oaster. Onder meer om stil te staan bij de problemen waar mannen mee worstelen, zoals thuisloosheid, geweld, ouderverstoting en suïcide.

Zelfmoord is een zorgwekkend wereldwijd probleem, en statistieken tonen aan dat mannen vaak een verhoogd risico lopen. Het begrijpen van de complexe factoren die bijdragen aan zelfmoord bij mannen en het verkennen van effectieve behandelingsbenaderingen is van vitaal belang. Een opkomende benadering die aandacht verdient, is polyvagaal therapie, die gericht is op het reguleren van het autonome zenuwstelsel en het bevorderen van emotioneel welzijn.

 

Zelfmoord bij mannen: Een alarmerende realiteit:

Mannen worden vaak geconfronteerd met sociaal opgelegde verwachtingen van stoïcisme en het onderdrukken van emoties, wat kan leiden tot een gebrek aan emotionele uitlaatkleppen. Dit, in combinatie met factoren als sociale isolatie, financiële stress en psychiatrische aandoeningen, draagt bij aan het hogere zelfmoordrisico bij mannen.

Polyvagaal Therapie: Een Holistische Benadering:

Polyvagaal therapie, gebaseerd op het werk van Dr. Stephen Porges, richt zich op het begrijpen en reguleren van het autonome zenuwstelsel. Door het activeren van de parasympathische zenuw, ook bekend als de ‘veiligheidsmodus’, kan deze therapie het lichaam helpen ontspannen en sociale verbindingen bevorderen. Dit kan vooral gunstig zijn voor mannen die moeite hebben met het uiten van emoties en het aangaan van ondersteunende relaties.

Het belang van Emotionele Expressie:

Een cruciaal onderdeel van polyvagaal therapie is het aanmoedigen van emotionele expressie. Voor mannen kan dit een uitdaging zijn, maar het is essentieel om een gezonde emotionele regulatie te bevorderen. Therapeutische interventies kunnen zich richten op het aanleren van gezonde communicatie en het doorbreken van het stigma rond het tonen van emoties.

Polyvagaal therapie benadrukt ook het belang van sociale verbindingen. Mannen worden aangemoedigd om steun te zoeken bij vrienden, familie en professionele hulpverleners. Gemeenschapsinitiatieven kunnen bijdragen aan het doorbreken van sociaal isolement en het creëren van een ondersteunende omgeving.

Het aanpakken van het probleem van mannelijke zelfmoord vereist een holistische benadering, en polyvagaal therapie biedt veelbelovende mogelijkheden. Door het bevorderen van emotionele expressie, sociale verbindingen en het reguleren van het autonome zenuwstelsel, kan deze therapie mannen helpen bij het ontwikkelen van veerkracht en het voorkomen van zelfdestructieve gedachten en gedragingen. Het is van cruciaal belang om het bewustzijn te vergroten en toegang te verschaffen tot passende ondersteuning, zodat mannen zich gesteund voelen op hun reis naar welzijn.

 

Meer weten?

Het combineren van de polyvagaal theorie met het Safe Sound Protocol en coaching biedt een holistische aanpak voor het behandelen van trauma, PTSS, angsten en burn-out. Het herstellen van het evenwicht in ons zenuwstelsel en het creëren van een gevoel van veiligheid zijn essentiële stappen op weg naar herstel en welzijn.

Willem Manuputty van Humanwise is door het Polyvagal Institute en Unyte opgeleid om deze therapieën te mogen uitvoeren. Wanneer je  worstelt met trauma, angst of burn-out, neem dan contact op, wij bespreken graag de mogelijkheden van de polyvagaal theorie en het Safe Sound Protocol voor jouw specifieke situatie. Jouw weg naar herstel kan beginnen met het herstellen van uw innerlijke balans en het creëren van een veilige ruimte voor groei en transformatie.